keskiviikko 26. helmikuuta 2014

Toteuta onnistunut peli-ilta

Järjestin viime viikonloppuna peli-illan muutamalle kaverille ja se onnistui mielestäni poikkeuksellisen hyvin. Pohdin onnistumiseen johtaneita syitä - miksi juuri tämä kerta onnistui niin hyvin? Tunnistin seuraavia onnistumisen edellytyksiä, jotka olen listannut Demingin ympyrästä tuttuihin neljään osa-alueeseen.

1. Suunnittele

Rajaa peli-iltaan osallistujat harkiten. Kuinka monta osallistujaa kannattaa kutsua? Onko pelejä ja pöytiä kaikille tarpeeksi? Mitä pelejä itse haluat pelata? Onko joitain henkilöitä, jotka erityisesti kannattaa kutsua? Onko niitä, joita ei kannata kutsua tällä kertaa?

Valitse kutsutapa ja toimita kutsut ajoissa. Ihmisten kalenterit ovat nykyään aika täynnä, joten kutsuja ei voi todennäköisesti lähettää liian aikaisin. Olen itse kokeillut kutsujen lähettämiseen tekstiviestejä, sähköposteja, blogia ja Facebookkia. Näistä Facebook on mielestäni selvästi ylivoimainen, tietenkin edellyttäen, että myös pelikaverit käyttävät sitä.

Suunnittele logistiikka ja ohjeista osallistujia. Kannattaa kirjoittaa kutsuun paikka ja aika mahdollisimman selkeästi. Myös järjestäjän puhelinnumero on pakollinen - olen kuullut tilanteesta, jossa osallistujat ovat tulleet paikalle, mutta eivät löytäneet pelipaikkaa eivätkä saaneet ketään kiinni. Pyydä osallistujia ilmoittamaan mikäli he saapuvat muulloin, kuin kutsussa merkittynä aikana. Kutsussa kannattaa ohjeistaa myös muita asioita, erityisesti jos peliporukka ei ole kovin tuttua. Esimerkiksi tilaisuuden alkoholipolitiikka on asia, joka on syytä selvittää etukäteen.

Suunnittele muonitus ja ohjeista osallistujia. Kerro osallistujille onko tarjolla jotain yhteistä syötävää tai juotavaa vai tarvitseeko tuoda omaa välipalaa. Itse olen yleensä tarjonnut jonkinlaisen yhteisen lämpimän ruoan, esimerkiksi keiton tai padan, jonka lisäksi osallistujat ovat tuoneet omia välipaloja. Myös yhteinen pizzatilaus on ollut suosittua. Mikäli kohteessa on rajatut mahdollisuudet ruoan valmistamiseen, se kannattaa mainita. Ei ole kiva syödä jäistä pakastepizzaa, koska paikalla ei ollutkaan uunia.

Suunnittele alustava aikataulu ja valitse pelattavat pelit etukäteen. Sovi myös kuka opettaa minkäkin pelin. Olen huomannut, että peli-illat ovat huomattavasti mukavampia silloin, kun pelattavat pelit on valittu etukäteen. Silloin yhteistä arvokasta peliaikaa ei kulu seuraavan pelin pohtimiseen. Tämä onnistuu hyvin Facebook-ryhmässä asiasta keskustelemalla. Kun pelit on sovittu etukäteen, voi niitä yrittää aikatauluttaakin - ensin peli X, sitten noin kello Y peli Z. Aikataulu tuskin pitää tarkalleen, mutta se antaa kuitenkin suuntaa ja rakennetta päivään.

2. Toteuta

Toteuta peli-ilta niin kuin suunnittelit. Avoin, kaikkien yhdessä tekemä suunnitelma on asettanut osallistujille tietyt odotukset iltaa varten. Muutoksia todennäköisesti kuitenkin tulee. Joku myöhästyy tai joku ei haluakaan pelata jotain peliä. Pyri kuitenkin pitämään kiinni siitä mitä on sovittu. Älä kuitenkaan ole itsepäinen, jos osallistujista selkeä enemmistö haluaa tehdä jonkin muutoksen. Pyri kompromisseihin, mutta ole myös valmis luopumaan suunnitelmasta illan sujumisen edistämiseksi.

Yritä myös yllättää osallistujat jotenkin. Tarjoa pullollinen kuohuviiniä juotavaksi ennen ensimmäistä peliä tai tarjoa karkkia tai vihannestikkuja. Pienikin positiivinen yllätys nostaa osallistujien kokemusta paremmaksi, koska se ylittää heidän odotuksena (ilta onkin vähän parempi, kuin etukäteen oli suunniteltu).

Muista pitää lyhyitä taukoja pelien välissä, jolloin osallistujat ehtivät käydä vessassa, tarkistaa puhelimensa ja syödä välipalaa. Asettele itse tällä aikaa vaikka seuraava peli valmiiksi.

3. Arvioi

Kysy illan päätteeksi osallistujilta palautetta. Keskustelkaa siitä, mikä illassa meni hyvin ja mitä olisi ehkä voinut tehdä paremmin. Ole avoin vastaanottamaan kriittistäkin palautetta. Arvioi vielä itse onnistumista kirjoittamalla siitä vaikka blogiin tai vain ajatustyönä. Pyri tunnistamaan ainakin yksi asia, joka meni erityisen hyvin ja yksi asia, jossa oli selkeästi parannettavaa.

4. Paranna

Kehitä erityisen hyvin onnistuneista asioista vielä vähän parempia ja korjaa suurimmat epäonnistumiset seuraavalla kerralla. Älä käytä energiaa asioihin, jotka olivat melko hyviä tai vähän huonoja - paitsi jos niiden parantaminen on todella helppoa (esim. vähän häiritsi se, että tilassa oli kylmä, eli laitan patteria kuumemmalle).

Jos et tunnista epäonnistumisia, niin ei niitä kannata väkisin keksiä. Silloin voi tyytyväisenä hyväksyä illaan meneen erittäin hyvin. Jos et tunnista yhtään vahvuutta, niin toivon ainakin etten itse osallistunut siihen iltaan. Liitän tähän loppuun vielä lyhennetyn version kirjoituksesta, jota voi halutessaan vaikka käyttää raksi ruutuun -periaatteella.

Onnistuneen peli-illan tsekkilista:

1. Suunnittelu (ennen peli-iltaa)
  • Valitse osallistujat harkiten
  • Valitse kutsutapa ja toimita kutsut ajoissa
  • Varmista, että kutsussa on yhteistietosi
  • Suunnittele logistiikka ja muonitus
  • Sovi osallistujien kanssa pelattavat pelit etukäteen
  • Suunnittele alustava aikataulu ja järjestys peleille
  • Ohjeista osallistujia siitä, mitä heiltä odotetaan (omat välipalat mukaan yms.)
2. Toteutus (peli-illan aikana)
  • Toteuta peli-ilta suunnitelman mukaan
  • Yllätä osallistujat positiivisesti
  • Pidä taukoja
  • Kysy osallistujilta palautetta
3. Arvioi ja paranna (peli-illan jälkeen)
  • Pohdi illan onnistumista osallistujien palautteen ja oman näkemyksesi perusteella
  • Tunnista yksi selkeä vahvuus ja yksi selkeä kehityskohde
  • Tee vahvuudesta vielä vähän parempi
  • Korjaa kehityskohde
Kuulisin mielelläni kokemuksianne peli-iltojen järjestämisestä. Mikä on osoittautunut teillä hyväksi käytännöksi? Mitkä ovat olleen yleisimpiä kompastuskiviä?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti