tiistai 11. helmikuuta 2014

Tärkeitä oppeja lautapelien eteenpäin myymisestä

Aloitin lautapeliharrastukseni 2009 tammikuussa. Siitä lähtien olen ostanut melkoisen määrän pelejä, kuten lautapeliharrastukseen mukaan tempautuville usein näyttää käyvän. Tällä hetkellä omistan noin 100 peliä ja 190 lisäosaa. Omistamistani lisäosista monet sisältävät kuitenkin vain yhden kortin tai ne ovat muuten hyvin mitättömiä, eli tilanne ei ole ihan niin paha kuin lukumäärä antaa ymmärtää. Näiden lisäksi olen aikaisemmin omistanut 142 peliä tai lisäosaa, jotka olen myöhemmin myynyt tai antanut pois. Eli voidaan sanoa, että olen viidessä vuodessa hankkinut noin 430 peliä tai pelin osaa ja pitänyt niistä noin 300. Kierto on ollut melko tehokasta, mutta parantamisen varaan olisi vielä.

Ylläolevan numerovuodatuksen tarkoituksena on siis kertoa, että minulle on kertynyt mukavasti kokemusta lautapelien myymisestä. Tässä tärkeimpiä oppeja.

1. Suomen lautapeliseuran foorumi on erinomainen myyntikanava

Pääosan kaupoistani olen tehnyt Suomen lautapeliseuran foorumilla.  Olen pitänyt siellä ajantasalla olevaa myyntilistaa elokuusta 2011 asti. Olen havainnut kolme hyvää käytäntöä. Kannattaa merkitä myynnissä oleville peleille jonkinlainen ohjehinta, jota voidaan pitää lähtökohtana neuvotteluille. Tämä madaltaa potentiaalisten ostajien kynnystä olla sinuun yhteydessä.  Kannattaa myös pitää kirjaa myymistäsi peleistä. Tämä rakentaa luottamusta, sillä on helpompaa ostaa henkilöltä, jolla on näkyvillä myyntihistoria. Kolmanneksi kannattaa pitää peliä myyntilistalla pitkiäkin aikoja, sillä koskaan ei tiedä, milloin ostaja ilmaantuu paikalle. Omalla listallani taisi yksi peli roikkua 1,5 vuotta ennen kuin ostaja löytyi.

2. Onko tarkoituksesi ansaita rahaa vai päästä peleistä eroon?

Kokemukseni mukaan pelien jälleenmyyntiarvo on vähän pelistä ja sen kunnosta riippuen noin 50% siitä, mitä se maksaisi suomalaisissa liikkeissä. Pelistä liikaa pyytäminen on houkutus, johon on helppo kompastua. Miksi minun pitäisi myydä tämä peli 40 eurolla, kun maksoin siitä itse 80 euroa? Tällöin kannattaa miettiä perimmäistä syytä, miksi ylipäätään myy pelejä. Jos tavoitteena on tehdä rahaa, kannattaa ehkä käyttää aika johonkin hyödyllisempään. Jos tarkoitus on päästä peleistä eroon (tai tehdä ns. "hyllyyn tilaa"), kannattaa myydä edullisesti. Tämä hyödyttää molempia osapuolia. Sinä pääset pelistä eroon ja ostaja saa pelin edullisesti.

3. Ole rehellinen ja mahdollisimman tarkka peliesi kunnosta

Lautapelaajat ovat joskus hyvin yksityiskohtaorientoituneita. Ei siis kannata kaunistella tai jättää mainitsematta pieneltäkään tuntuvia yksityiskohtia pelin kuntoon liittyen. Pelilaatikon lievästi rusentunut kulma, taittunut kortti tai ohjekirran irronnut kansilehtinen saattavat tuntua mitättömiltä, mutta peliharrastajille niillä voi olla suurtakin merkitystä. Kannattaa säästää molemmilta osapuolilta asian kauppojen jälkeiseen selvittelyyn kuluvaa aikaa ja vaivaa, ja kertoa siitä suoraan etukäteen. Mieluiten ihan kuvien kanssa, jos se on tarpeellista. Tällöin ei ainakaan jää epäselväksi, mistä on kyse.

4. Anna alennusta paljon ostaville

Kannattaa tehdä hyvä tarjous, jos ostaja on kiinnostunut useammasta pelistä kerralla. Voit esimerkiksi sopia, että postikulut sisältyvät hintaan tai pudottaa kympin tai pari kokonaishinnasta pois. Usein ostajat osaavat jotain tällaista pyytää. Tämä on kannattavaa kahdesta syystä. Ensinnäkin teet ostajan tyytyväiseksi ja nostat todennäköisyyttä, että hän ostaa sinulta vielä uudestaankin. Toiseksi pääset useammasta pelistä kerralla eroon. Minun kirjoissani tämä on pelkkää voittoa.

5. Pakkaa ja lähetä pelit hyvin

Kun ostaja on maksanut pelin, ilmoita hänelle milloin postitat paketin. Mikäli et pystykään postittamaan pakettia ilmoittamaasi ajankohtaan mennessä, ilmoita siitä ostajalle ja kerro samalla uusi ajankohta. Pelin pakkaaminen postitusta varten hyvin kannattaa, mutta siitä ei kuitenkaan tarvitse tehdä rakettitiedettä. Seuraa näitä ohjeita, niin selviät:
  1. Varmista, että pelin osat ovat esim. minigrip-pusseissa, eivätkä pyöri häröpallona laatikossa. Myös korttipakat kannattaa sujauttaa pusseihin. Voit käyttää myös kuminauhaa kuljetuksessa. Varmista, etteivät pelin osat pääse liikkumaan liikaa laatikossa. Täyty tyhjä tila esimerkikisi sanomalehdellä.
  2. Käytä mahdollisimman sopivan kokoista laatikkoa, johon jää vähän tyhjää tilaa pelin ympärille. Täyty tyhjä tila sanomalehdellä tai kuplamuovilla. Teippaa laatikko hyvin kiinni.
  3. Vie paketti postiin. Muista ottaa pakettikortin kuitti mukaan.
  4. Ilmoita ostajalle, että olet postittanut paketin. Kerro ostajalle myös paketin seurantakoodi (löytyy kuitista).
SmartPOST -pakettiautomaatit ovat hyvä vaihtoehto perinteiselle paketin lähettämiselle. Ne ovat hieman edullisempia ja hoitavat puhelinnumeron avulla paketista tiedottamisen kätevästi ostajalle.

6. Hoida ongelmatilanteet ostajan eduksi

Ongelmatilanteita voi tulla vastaan siitäkin huolimatta, että olet hoitanut kaiken hyvin. Mikäli saat palautetta tyytymättömältä ostajalta, kysy häneltä mitä hän ehdottaa asian ratkaisemiseksi. Asia voi ratketa hyvin pienelläkin eleellä, esimerkiksi palauttamalla osa maksetuista rahoista. Lautapelipiirit ovat Suomessa pienet, eikä mainettaan kannata menettää parin euron takia. Järjettömyyksiin ei toki kannata suostua. Äärimmäisissä tapauksissa voi ehdottaa kaupan purkua, mutta tällaisia tilanteita en ole kyllä kohdannut.

Summa summarum

Ole aktiivinen, luotettava ja rehellinen. Älä pyydä peleistä liikaa, äläkä anna muutaman euron estää kauppoja. Jos postitat, tee se huolellisesti. Palvele ostajaa hyvin ja tarkoituksenmukaisesti. Viesti mieluummin liikaa, kuin liian vähän.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti